Skip to content

Youcool

  • Finance
  • Hry
  • Podnikání
  • Produkty
  • Www
  • Zahrada a dům

Jak vyzrát na tvrdou vodu

Posted on 14.5.20182.5.2023 By


Českou republiku lze rozdělit podle mnoha hledisek geografických, přírodovědných, společenských i právních, ale také dle tvrdosti pitné vody ve vodovodním řadu. Zatímco jakost vody v závislosti na obsahu nežádoucích látek se v naší zemi řadí ke světové špičce, tvrdost v různých regionech kolísá podle obsahu minerálních látek v ní rozpuštěných. Příkladem může být kohoutková voda čerpaná na Opavsku, Bruntálsku a Rýmařovsku, zásobená Slezskou Hartou a Kružberkem, kde je velmi měkká horská, a naopak na Mělnicku a Kladensku byste zaznamenali opačný extrém – vodu mimořádně tvrdou.
šplouchání vody.jpg
Obecně je tvrdost definována množstvím vápenitých a hořečnatých solí. Oba prvky jsou pro náš organismus prospěšné, pochopitelně v určité přijatelné koncentraci, naopak velmi měkká voda není pro kuchyňské účely příliš vhodná.

Kdy je tvrdost žádoucí, a kdy ne

Tato vlastnost životodárné tekutiny je však nežádoucím prvkem při provozu domácích spotřebičů. Jistě dobře znáte usazeniny ve varné konvici, uvnitř pračky a na stěnách bojlerů. Nevýhodou také je, že tvrdost má nepříznivý vliv na účinek pracích a čisticích prostředků. Poměrně snadno lze vypozorovat snížení životnosti oděvů praných v tvrdé vodě ve srovnání s tou měkkou.
buben pračky.jpg

Převaření

Převařování je jedním ze způsobů, jak tekutinu změkčit . Je to však jen dočasné řešení, neboť se tím zkracuje životnost nádobí a zároveň se tímto procesem ztrácí i některé živiny, které náš organismus potřebuje.

Jedlá soda

Tento způsob se využíval především v době po druhé světové válce, podobný princip byl však znám již ve starověkém Řecku, tehdy hospodyně přidávaly do vody dřevěný popel z ohnišť. Dnes postačí do deseti litrů tekutiny přidat dvě čajové lžičky sody a nechat ji působit několik hodin, než se vytvoří na dně usazenina. Změkčená voda se pak slévá, přičemž kal obsahuje vysrážené především vápenité soli.

Změkčovadla na bázi solí

V současné době nejčastěji využívaný způsob změkčování, jež známe např. z myček nádobí a automatických praček. Jsou to tabletky, které pracují na podobné bázi jako jedlá soda.

Filtrační konvice

Ty se používají v domácnostech, aktivní látkou je uhlíkový filtr, kde se zachytí většina minerálních látek. Životnost patrony je závislá na hodnotě tvrdosti, většinou to bývá zhruba 1 měsíc.

Navigace pro příspěvek

❮ Previous Post: Chtějte to nejlepší Během léta je všechno tak nějak příjemnější. Člověk může trávit hodně času venku, jen tak mu není zima a jeh
Next Post: Úvěr vyřídíte snadno ❯

© 2023 Youcool.

Theme: Oceanly News Dark by ScriptsTown

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Souhlasím